Back to top

Фонд, який відстоює інтереси потерпілих на виробництві

Система загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань гарантує громадянам соціальний захист, насамперед право на страхові виплати в разі повної або часткової втрати працездатності, загибелі годувальника чи внаслідок професійного захворювання. Тому прийняття Верховною Радою України Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», що набув чинності 1 квітня 2001 року, ознаменувало впровадження в Україні нового механізму захисту працюючих від шкідливих і небезпечних для здоров’я виробничих ризиків.

Зі створенням Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в державі вирішили проблему страхових виплат потерпілим на виробництві, покращилося їх медико-соціальне обслуговування. Одним із головних завдань його діяльності є ефективне здійснення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, які загрожують життю і здоров’ю працюючих, попередження виробничого травматизму, аварійності та професійної захворюваності, викликаних умовами праці. З цією метою виконавча дирекція розробила власний проект програми поліпшення стану безпеки гігієни праці та виробничого середовища на 2007- 2008 роки, яку схвалило правління Фонду.

Іншим важливим напрямом діяльності є своєчасне та в повному обсязі відшкодування шкоди потерпілим на виробництві та членам їх сімей. Виконавча дирекція докладає максимум зусиль, щоб забезпечити передбачені чинним законодавством соціальні гарантії потерпілим (членам їх сімей). За сім років інвалідам праці виплатили майже 9,5 млрд. гривень. Значну увагу Фонд приділяє створенню належних умов для забезпечення медико-соціальної реабілітації, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих. Наразі діє цілий комплекс соціальних послуг з медичної та соціальної реабілітації: санаторно-курортне лікування потерпілих у стаціонарних медичних закладах; медична реабілітація та організація санітарного й спеціального медичного догляду за потерпілими; забезпечення інвалідів праці необхідними медикаментозними препаратами, додатковим харчуванням, автомобілями, інвалідними візками, протезно-ортопедичними виробами.

Одним із видів медико-соціальних послуг є забезпечення інвалідів праці автомобілями. Нині в Україні проживають 5473 інваліди трудового каліцтва, які згідно із законодавством мають право на отримання машин вітчизняного виробництва. 2007-ий став для багатьох із них роком забезпечення індивідуальним автотранспортом. Загалом торік автомобілями забезпечили 3061 особу з усіх регіонів України, скоротивши чергу на 66%. І цю турботу про інвалідів праці Фонд продовжуватиме й надалі.

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Сарненському районі здійснює на територіях Сарненщини та Рокитнівщини реалізацію державної політики у сфері страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Нині на обліку перебуває 1756 страхувальників, з них 759 юридичних і 997 фізичних осіб. За сім років роботи зібрали страхових внесків у сумі 13 млн. 314,1 тис. грн., у тому числі 9 млн. 43,6 тис. грн. - по Сарненському та 4 млн. 270 тис. грн. - по Рокитнівському районах. За станом на 1 березня 2008 року прийняли 345 особових справ потерпілих на виробництві. Торік їм на страхові виплати, медичні, соціальні, у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та інші види допомоги витратили 1166700,92 грн. 59% або 688100,75 грн. з цієї суми становлять щомісячні страхові виплати при стійкій втраті працездатності.

За рахунок коштів Фонду у 2007 році дев’ятеро потерпілих отримали путівки в лікувально-профілактичні заклади області, їм повернули кошти, які вони витратили на придбання ліків; двох потерпілих протезували; четверо отримали санаторно-курортне лікування.

Згідно з довідками медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) двоє потерпілих отримують спеціальний медичний догляд, 11 - постійний сторонній догляд і побутове обслуговування, ще двох забезпечили спеціальними засобами пересування. Відповідно до призначень МСЕК четверо інвалідів трудового каліцтва в Сарненському та двоє в Рокитнівському районах отримали торік новенькі автомобілі «Славута», п’ять з яких обладнано ручним керуванням спеціально для людей з особливими потребами. Відтепер українська малолітражка допомагатиме в їхньому нелегкому житті.

Обов’язки відшкодовувати шкоду, заподіяну нещасними випадками, та запобігати нещасним випадкам з метою скорочення можливих витрат тісно переплітаються один з одним. Тому законодавець доручив Фонду брати участь у профілактиці травматизму та профзахворюваності. Виконання цих обов’язків покладається на страхових експертів з охорони праці робочих органів (управлінь і відділень). У зв’язку з наявністю інституту страхових експертів роль і відповідальність служб охорони праці підприємств значно зростають. Адже ці фахівці аналізуватимуть стан справ і рекомендуватимуть ті чи інші профілактичні заходи, а організовувати їх реалізацію доведеться тим же службам охорони праці або роботодавцям (у разі відсутності таких служб).

Державна політика України в галузі охорони праці здійснюється згідно з міжнародною практикою та національним законодавством, а базується на засадах пріоритетності життя і здоров’я людини відносно результатів виробничої діяльності. Отже нормами життя мають стати дотримання законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці, своєчасне виявлення та усунення наявних недоліків, посилення відповідальності за стан охорони праці та порушення встановлених норм і правил, що зумовлюють численні нещасні випадки, професійні захворювання й аварії на виробництві. На жаль, докорінних позитивних змін у цьому напрямі не відбувається. За сім років на підприємствах Сарненщини та Рокитнівщини зафіксовано 148 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, 11 сімей залишилися без годувальників.

Поряд з організаційно-технічними причинами виробничих травм переважна їх частина сталася через порушення трудової та технологічної дисципліни, недостатню підготовку кадрів з питань безпечних методів праці та з інших причин, що не потребують для їх усунення значних фінансових витрат. Тільки контролем і наглядом ще не вирішувалося жодне народногосподарське завдання, тим більше таке важливе та багатогранне, як охорона праці. Добрим стимулом для підприємств поліпшувати умови та безпеку праці стане застосування робочими органами Фонду найближчим часом механізму визначення по кожному підприємству страхового тарифу, який буде залежати від рівня травматизму, професійної захворюваності та стану охорони праці й передбачатиме надбавку до галузевого тарифу при високому стані охорони праці. Розмір зазначеної надбавки не буде перевищувати 50% страхового тарифу, встановленого для відповідної галузі економіки (виду робіт). Охорона праці стане категорією економічною та роботодавцю буде невигідно мати небезпечні та шкідливі умови виробництва. Лише об’єднання в кожному районі зусиль усіх суб’єктів господарювання, керівників і працівників підприємств, установ, організацій різних форм власності, місцевих органів виконавчої влади місцевого самоврядування, профспілкових організацій, об’єднань роботодавців, засобів масової інформації та робочих органів виконавчої дирекції Фонду (управління ВД ФССНВ у Рівненській області й відділення ВД ФССНВ у Сарненському районі) зможуть забезпечити на кожному підприємстві, у виробничому підрозділі, на робочому місці належні, здорові і безпечні умови праці. Ми гідні жити й працювати в сприятливих і безпечних умовах!

З нагоди сьомої річниці утворення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України хочу сказати і про наш золотий фонд – відданих своїй справі людей, висококваліфікованих спеціалістів: завідуючу сектором Світлану Литовинську; головного спеціаліста Галину Іркутську; головного спеціаліста Світлану Рудницьку та провідного спеціаліста Тетяну Крупич. Завдячуючи їм відділення виконує доведені планові показники надходження страхових внесків, а потерпілі на виробництві та члени їх сімей вчасно отримують гарантований державою соціальний захист – усі належні види страхових виплат.

Віктор ГУМЕННИЙ,
начальник відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сарненському районі.

Схожі матеріали

Весна завжди довгоочікувана, бо тільки-но земля починає пробуджуватись від зимового сну, до нас приходить прекрасне, неповторне свято жіноцтва й...
Свято в районному Будинку культури з нагоди підбиття підсумків громадсько-політичного рейтингу «Гордість Сарненщини» розпочалося «Сарненським вальсом...
Сум і радість одночасно світилися в очах юнаків і дівчат, яких зібрало на центральній площі міста Сарни свято випускного балу. Дощик, що з громом і...
Учора в райдержадміністрації було особливе пожвавлення. Тут відбувалися урочистості з нагоди Дня державної служби. Професія держслужбовця потребує...
У разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - Фонд...