Back to top

Ще раз про чистоту міста

52.jpg

Вивезення побутових відходів у місті було основним серед п’яти питань, розглянутих на черговому засіданні міськвиконкому.

Збирання та вивезення твердих побутових відходів у Сарнах здійснюють комунальні підприємства «Трудівник» і «Сарненське будинкоуправління». У грудні минулого року міськвиконком заслухав керівників цих підприємств, тому що багато сміття не вивозять на полігон зі складування побутових відходів, утворюються стихійні сміттєзвалища, погіршується санітарний стан вулиць, не охоплених послугами КП тощо.

Їх роботу визнали недостатньою. Зокрема наголошували на необхідності укласти угоди з усіма підприємствами, жителями міста про вивезення сміття, а керівникам відділу Державної екологічної інспекції та райсанепідемстанції забезпечення належного контролю за дотриманням вимог екологічної безпеки.

Утім, і досі проблема чистоти в місті залишається актуальною, має не тільки санітарний, культурний аспекти, а й виховний. Нерідко діти, наслідуючи дорослих, смітять на вулицях, у дворах. А головний негатив - небажання багатьох керівників підприємств, бізнесових структур, жителів міста домовитись з комунальниками про регулярний вивіз побутових відходів на полігон. Тож міськвиконком проаналізував хід виконання рішення № 820 від 19 грудня 2007 р. та роботу КП «Трудівник» і КП «Сарненське будинкоуправління». В інформаціях керівників ішлося про труднощі, з якими доводиться працювати комунальникам. За три місяці, що пройшли після попереднього розгляду питання, лише 52 підприємці та керівники підприємств із 350 погодились, щоб комунальники забирали в них сміття згідно з підписаними угодами. І хоча, за словами начальника будинкоуправління Анатолія Дударика, минулоріч вивезли 7,3 тис. кубометрів сміття, проте з різних причин багато його залишається в місті, контейнери переповнені. Пропозиції укласти договори на його вивіз мешканці багатьох будинків ігнорують, особливо з відомчого житлового фонду. Є численні факти, коли люди, не маючи угоди з комунальниками, виносять і викидають відходи в контейнери біля будинків, жильці яких регулярно сплачують за ці послуги.

Як сказав міський голова Леонтій Ніколайчук, міськрада виділила кошти на виготовлення трьох десятків контейнерів для сміття, що має у великій мірі вирішити питання збору та вивезення побутових відходів. У ході обговорення присутні пропонували комунальним службам притягати до адміністративної відповідальності тих, хто найбільше засмічує двори та вулиці. Обурені проявами безкультур’я, члени міськвиконкому висловились і за інші жорсткі заходи впливу до засмічувачів довкілля. А головний спеціаліст міськвиконкому з питань житлово-комунального господарства та благоустрою Ніна Шапірко, проаналізувавши технічні можливості комунальних підприємств, запропонувала збільшити кількість транспортних засобів і рейсів на маршрутах, де залишається сміття, активізувати відповідну виховну роботу серед громадян.

Міськвиконком визнав роботу комунальних підприємств із укладання угод з жителями та підприємствами на вивезення відходів недостатньою, а своє рішення залишив на контролі. Ніні Шапірко доручили підготувати проект регуляторного акта про встановлення тарифу на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів від житлових будинків приватного сектору міста. Питання про обов’язковий вивіз сміття від усіх осель буде внесене на сесію міськради, заплановані й інші технічні заходи.

Про те, як служба радіотаксі 0-61 надає послуги з автоперевезень жителям Сарн, інформував міськвиконком її керівник Леонід Копищик. Відзначили, що працює вона краще, ніж торік.

Про раду соціального партнерства – дорадчо-консультативний орган місцевого самоврядування, проекти, які вона допоможе втілити на практиці, розповів секретар міськради Василь Стельмах. Він же інформував про заходи двомісячника благодійності «Співучасть у долі дитини». Зокрема під час його проведення відбудуться благодійні ярмарки, акції збору речей для дітей, позбавлених батьківського піклування, а сиротам пропонується соціальний супровід благодійників тощо.

Для більш широкого залучення молоді до участі в громадському житті Сарн діє молодіжна рада міськвиконкому з 25 осіб, яку очолив репортер районного радіо Юрій Прозапас. Завершилось засідання міськвиконкому затвердженням плану роботи на квітень ц.р. і розглядом заяв, звернень підприємств, установ і організацій.

Схожі матеріали

Україна має давні історичні витоки ідеї демократизації. Якщо згадати часи Київської Русі, коли на віче укладалися договори між князем і народом,...
Про це в замітці «Концерт для колгоспників» пише голова місцевої сільради Л. Мартинюк: «Рік у рік множиться багатство шостої рільничої бригади...
На розгляд останньої цьогоріч ХХ сесії міської ради винесли низку важливих для життєдіяльності громади питань. У роботі взяли участь 23 депутати із...
Обравши секретаря в особі Зенона Гадевича, депутати затвердили порядок і регламент роботи ХІХ позачергової сесії міської ради, основна причина...
Члени виконавчого комітету міської ради, які зібрались на чергове засідання минулої середи, обговорили хід і результати виконання міського бюджету за...