Опубліковано Зоя Тимцунік
Голова правління райспоживспілки Віктор КРАСЬКО.
Фото Василя СОСЮКА.
Споживча кооперація традиційно відіграє важливу роль у суспільстві, вносить вагому лепту в розвиток економіки Сарненщини. Кооператори прагнуть якомога глибше опанувати ринкові методи роботи, повною мірою використовувати свій економічний потенціал, принципи та переваги кооперативних форм господарювання, щоб забезпечувати постійно зростаючі потреби 3,8 тисячі пайовиків і 68,4 тис. населення краю в товарах і послугах. У чому кореспонденти «Сарненських новин» пересвідчились, відвідавши напередодні 86-ї річниці Міжнародного дня кооперації декілька закладів. А загалом у мережі споживчої кооперації 76 торговельних і 408 підприємств громадського харчування, 105 з них - у сільській місцевості.
Заробітна платня працівників зростає
Голова правління райспоживспілки Віктор Красько задоволений динамічним розвитком споживчої кооперації в районі. Воно й не дивно, адже приріст господарських показників становить 130%, а в червні цього року райспоживспілка подолала 5-мільйонний рубіж товарообороту. Крім цього, створюють додаткові робочі місця, відповідно зростає кількість працівників і – це не може не радувати – збільшується заробітна платня, що за станом на 1 квітня зросла на 30%. «Якщо в першому кварталі, - констатує Віктор Григорович, - середня зарплата становила 897 грн., то нині – понад тисячу. До речі, серед кооператорів Рівненщини одна з найвищих». Певно, саме матеріальне заохочення сприяє тому, що серед споживчих спілок області в Сарненській найнижча плинність кадрів, а працюють у цій системі понад 1000 трудівників, 83% з яких – представниці прекрасної статі.
- Щоб завоювати покупця, - продовжує голова правління, - з року в рік докладаємо зусиль, щоб привести заклади мережі до сучасного рівня, запроваджуємо єдиний стиль зовнішнього оздоблення, щоб, поглянувши на магазин чи кафе, відвідувач розумів, що вони належать райспоживспілці. На ремонти й придбання основних засобів минулого року витратили 1 млн. 600 тис. грн. За ці кошти здійснили реконструкції з одночасною заміною торговельного обладнання та поліпшенням умов праці в магазинах с. Бутейки, Тутовичі, Глушиця, Довге, Ясногірка, м. Сарни, кафе с. Карпилівка, Вири, Тутовичі. Подією стало відкриття в Тинному першого в районі сільського маркета із запровадженням новітніх технологій.
Розповів Віктор Красько й про метаморфози на флагмані заготівлі та виробництва – ЗВП «Таврида», торгова марка якого відома далеко за межами області. Там реконструювали забійний цех, м’ясопереробний комплекс, встановили нове сучасне обладнання. А нещодавно почав видавати на-гора продукцію новий цех із в’ялення риби, для чого придбали спеціальну камеру.
Не забувають у райспоживспілці про ви-плату дивідендів пайовикам. Цього року, наприклад, виплатили готівкою 28 тисяч гривень, хоча, переконаний Віктор Красько, це не межа й сума в майбутньому зростатиме. А ще підприємства райспоживспілки – сумлінні платники податків. Тогоріч до бюджетів усіх рівнів і фондів перерахували майже 7 млн. грн. Що тут скажеш? Можна лише порадіти.
- Та найбільше наше досягнення, - продовжує керівник, - це працівники. Може, трохи пафосно звучить, але нерадивих у нас нема. Приміром, голова Степанського СТ Олена Шустик цьогоріч відзначена грамотою правління Укоопспілки, завідувачка кафе Клесівського СТ Наталія Костюк – обласної державної адміністрації, водій Стрільського СТ Іван Познік – обласної ради, товарознавець Тинненського СТ Галина Боровська – облспоживспілки, а портрет заввиробництвом комбінату громадського харчування Віктора Огієвича прикрасить обласну Дошку пошани.
Напередодні свята низький уклін ветеранам: Овдію Шамі, Валентині Антончик, Марії Мелішенко, Ларисі Коровкевич, Марії Жилко – за сумлінну багаторічну працю.
На будь-які смак і гаманець
пропонує смачні та поживні страви магазин «Кулінарія» комбінату громадського харчування райспоживспілки, який очолює Богдан Біжик. Про високі виробничі показники підприємства свідчить те, що товарообіг за 5 місяців порівняно з минулим роком зріс на 111,3% і становить 6 млн. 618,7 тис. грн. Сарненці вже оцінили переваги цього потрібного закладу, а надто жінки. Ще б пак! Швидко, вишукано, смачно: різноманітні салати, традиційні й екзотичні, напівфабрикати, вертуни, голубці, риба: смажена, тушкована, запечена. Великою популярністю, особливо в молоді, користується випічка: торти, тістечка, булочки, печиво. Велика заслуга в цьому, звісно, завідувачки «Кулінарією» Світлани Веремчук, завдяки досвіду та фантазії якої покупцям повсякчас пропонують новинки, як-от салат з бринзою та маслинами. Тому й відвідувачів тут не бракує. Як, до речі, і в міні-маркеті комбінату, де широкий вибір товарів повсякденного попиту та висока культура обслуговування приваблюють чимало покупців.
Увечері – до «Вечора»
Кафе «Вечір» і магазин у с. Карпилівка - теж заклади комбінату громадського харчування РСС. У «Вечорі», куди гостинно запросила бармен Поліна Глечковська, - приємний інтер’єр, затишні кабінки, холодильники з напоями. «Великий наплив відвідувачів, - розповідає дівчина, - увечері й у вихідні, на свята. Попитом користуються слабоалкогольні напої, пиво, морозиво, кава. Виручки за червень дали 50 тисяч гривень». Під час розмови завітала клієнтка, попросила з собою дві порції пельменів… Приємно, що правління райспоживспілки турбується не тільки про городян, а прагне, щоб і жителі сільської місцевості почувалися не гірше. Доказом чому – кафе-бар «Вечір».
У цьому ж приміщенні, що вабить око яскравими жовтим і червоним кольорами, розташований магазин, в якому того дня хазяйнували Валентина Радчук і Людмила Жилка. Обидві – місцеві жительки, у сфері торгівлі працюють понад 25 років. «Обслуговувати покупців, - діляться жінки, - намагаємося якнайкраще. Адже в селі дев’ять торговельних точок, що належать приватним підприємцям, так що конкуренція доволі висока. Відкриваємо о восьмій і приймаємо першу хвилю відвідувачів, другу очі-куємо ввечері. Торгуємо товарами продовольчої та непродовольчої груп, дуже добре розходиться продукція Сарненського хлібозаводу. У середньому за місяць виручаємо 80-85 тисяч гривень».
Як бачимо, маховик розвитку сільської кооперації набрав добрих обертів і спинятися не збирається. У добру путь!
Мільйонний товарооборот – не за горами
За виконання колективного договору Тинненське споживче товариство торік вибороло в області перше місце, а за підсумками роботи в І кварталі цього – друге. Колектив, який довгий час очолює Світлана Камзьол – жінка року-2007, яка віддала споживчій кооперації 40 літ життя й націлює підлеглих долати все нові й нові вершини, обслуговує 13,5 тис. населення, у тому числі 720 пайовиків, у Немовичах, Зносичах, Тинному, Чудлі, Кам’яне-Случанському. Про самовіддану роботу товариства свідчить товарообіг, який минулого року становив 650-700 тис. грн., а нинішнього сягнув 800-900 тисяч. Світлана Іванівна переконана, що колектив здолає мільйонну позначку, отож не боїться високо піднімати планку, адже ріст товарообороту – 135,2%, і це не межа. До бюджетів усіх рівнів і фондів товариство цьогоріч перерахувало 340 тис. грн.
Щоб повніше та якісніше задовольнити попит споживачів, тинненські кооператори багато уваги приділяють оновленню матеріально-технічної бази: відремонтували магазини товариства в Немовичах, Зносичах, Чудлі. В останньому внаслідок наближення до сучасних стандартів товарообіг з 20-25 тис. грн. зріс до 60 тис. грн. Планують реконструювати бар у Кам’яне-Случанському. А минулого року на реконструкцію двох магазинів у с. Тинне, де відкрили сучасний маркет, витратили 300 тис. грн. За рахунок збільшення торговельної площі покупцям пропонують 2,5 тис. найменувань товарів, облаштували куточки дитячого та діабетичного харчування. Щиро кажучи, асортимент сільського маркета, обладнаного комп’ютером, не поступається міському: 40 видів чаю, 30 – кави, 23 назви пива, 25 – води, безліч кондвиробів, напівфабрикатів, морозива, риби, овочів, хліб Березнівського й Сарненського хлібозаводів, макаронні вироби, крупи. Оксана Захарчук, яка очолює колектив маркету, розповідає, що великим попитом у населення користуються кальмари, креветки, вареники, напої. Не дивно, що реалізація товарів на душу населення зросла з 33 грн. у минулому році до 65 в нинішньому.
- Незважаючи на труднощі, адже продавець у селі – це водночас і бухгалтер, експедитор, вантажник, - резюмує Світлана Камзьол, - працювати легко, бо правління райспоживспілки, особисто голова Віктор Красько, головний бухгалтер Василь Денисюк, спеціалісти не стоять осторонь наших проблем, ретельно вивчають роботу нижньої ланки мережі, надають допомогу, за що дуже їм вдячні. Хочу принагідно наголосити, що горджуся своїм дружним колективом. У першу чергу кері-вником торгового відділу Тетяною Саванчук, головним технологом Софією Речун, головним бухгалтером Тетяною Коток. Не можу не згадати ветеранів праці, наставників молоді Марію Корінець, Валентину Жук, Світлану Жук, Наталію Сидорчук, Галину Малаш, Надію Дорожко. Гарних слів заслуговують молоді спеціалісти, що поповнили лави тинненських кооператорів, - Тетяна Дулачик, Лариса Булейко, Лариса Кузьмич, Лариса Омельковець, Тамара Васильчик, Наталія Тимощук, Оксана Коток, Наталія Коток. Усі вони сумлінно виконують свої обов’язки, підвищуючи рейтинг споживчої кооперації.
Продукція «Тавриди» гідна Європи
«Районка» вже писала, що ЗВП «Таврида» перетворилось на зразок Мекки для проведення обласних і всеукраїнських семінарів. Ось і нещодавно його керівник Володимир Коноплюк знову приймав гостей, цього разу санітарних лікарів і спеціалістів обласної та районних санітарно-епідеміологічних станцій Рівненщини. Користуючись нагодою, поцікавилась у завідувачки відділом гігієни харчування обласної санепідемстанції Ніни Шуляренко, яке враження справила «Таврида». «На підприємстві багато зробили в плані санітарії та гігієни, а продукція заслуговує на те, щоб гідно представити Україну в Європі», - відповіла Ніна Володимирівна.
Вочевидь, кращої оцінки годі й бажати.