Back to top

Молоді – спортінвентар, учням - кращі умови навчання

19.jpg

Фото автора.

Чергове виїзне засідання колегії районної державної адміністрації відбулось на території Люхчанської сільської ради, до складу якої входять 5 населених пунктів, де проживає 4101 особа.
У Дубківській ЗОШ І ст., куди першочергово завітали члени колегії, здобувають освіту 27 учнів, яких навчають чотири вчителі. Розповідаючи про життя та здобутки школи, директор Віктор Калюхов зазначив, що нещодавно тут відкрили спортивну кімнату, куди залюбки приходять не лише учні, а й місцева молодь. Утім, бракує спортивного інвентарю. Голова РДА Петро Рухер повідомив, що з районного бюджету виділено кошти на його придбання в сільські клуби, а в тих населених пунктах, де немає закладів культури, їх спрямовуватимуть у місцеві заклади освіти. Саме так планують зробити в с. Дубки, де початкова школа - освітній і культурний центр. Начальник відділу освіти РДА Людмила Макриця акцентувала увагу на пошкодженому буревієм ще в минулому році даху, що вкрай потребує заміни.

Вистачає проблем і в Глушицькій ЗОШ І-ІІ ст., де працює 15 педагогів, з них троє місцеві, інші доїжджають з Люхчі, Стрільська, Сарн. Слід зауважити, що 5 вчителів мають вищі категорії, окремі - звання «Старший вчитель». Заклад освіти має спортивний напрямок, учні є активними учасниками районних змагань із шашок і шахів, легкоатлетичного кросу, інших видів, займають перші та призові місця. І це при тому, що більшість уроків проводять у класах, позаяк у школі немає спортзалу, що й спричиняє незручності під час навчання. Скажімо, весною й восени займаються на спортмайданчику, а взимку - в навчальних кабінетах, актовій залі, де, до речі, потрібно замінити підлогу, вікна. Директор Олена Набухотна розповіла, що в минулому році провели капітальний ремонт системи опалення, тому цієї зими на обігрів школи використали значно менше вугілля. У планах - заміна теплотраси. Стосовно електроопалення, про яке також йшла мова, Людмила Макриця зазначила, що лише на заміну трансформаторної підстанції та встановлення посиленої лінії електропередач потрібно майже 100 тис. грн. Оглянувши приміщення шкільної їдальні й ознайомившись з роботою кухарів, Петро Рухер висловив невдоволення сервіруванням столів: бракувало серветок, а виделки лежали просто на столах.

У Люхчанську одинадцятирічку Петро Рухер і Людмила Макриця завітали з подарунками - телевізором, DVD-плеєром, ксероксом. Голова РДА нагадав, що ця школі одна із семи, що ввійшли в проект Світового банку «Рівний доступ до якісної освіти». Упродовж року в навчальному закладі мають наміри встановити пластикові вікна, частково замінити систему опалення, зробити внутрішню каналізацію, а також облаштувати меблями й обладнанням кабінети фізики, хімії й ін. А подарунки - перший крок до запланованого.

У школі, де крім місцевих дітей ще 62 доїжджають з сусідніх населених пунктів, функціонує три майстерні: обслуговуючої праці, слюсарна, столярна. Директор Іван Круглик поінформував, що планує облаштувати й четверту – з обробки продуктів харчування. Він також повідомив, що цьогоріч планують провести капітальний ремонт спортзалу, зокрема підсилити стіни, зробити шатрову покрівлю. Під час огляду класних кабінетів Петро Рухер поінформував про новий проект «Доступ до Інтернету», зазначивши, що впродовж квітня в школі змонтують супутниковий Інтернет. Це сприятиме кращому вивченню інформатики, дозволить мати якісну електронну пошту. Довідавшись, що в школі є радіоточка, порадив створити радіогазету.

Щирими вітаннями й короваєм на вишиваному рушнику зустріли членів колегії вихованці дошкільного навчального закладу «Малятко», що в с. Люхча. Привітавши гостей, завідуюча Надія Мисанець розповіла, що торік у дитсадку провели реконструкцію опалювальної системи та підсобного приміщення під паливну, відтак встановили газовий котел, проклали теплотрасу протяжністю 22 м. Загалом витратили 80 тис. грн. субвенції з районного бюджету. Акцентувала увагу й на проблемах, однією з яких є брак місць для дошкільнят. Наразі в дитсадку перебуває 44 дитини, на черзі - 85, з них 11 - п’ятирічного віку, які цьогоріч сядуть за парти так і не отримавши дошкільної освіти. Тому вкрай необхідно відкривати дитсадок в іншому приміщенні. Один із найбільш імовірних варіантів - стара школа, що потребує реконструкції. Надія Мечиславівна констатувала, що кожна дитина харчується в день на 9,50 грн., звернулась з проханням забезпечити заклад комп’ютером, телевізором.

Вистачає проблем і в галузі культури. Скажімо, в клубі с. Глушиця необхідно замінити покрівлю, вікна, провести капітальний ремонт закладу, забезпечити його спортінвентарем. У публічно-шкільній бібліотеці, що працює в цьому ж приміщенні, бажано поповнити книжковий фонд, бо стрімко зростає число читачів, а літератури, особливо українських видань, якими найбільше цікавляться школярі, бракує. Наразі в книгарні проходить акція « Подаруй бібліотеці книгу», тому міський голова Сарн Леонтій Ніколайчук і Петро Рухер вирішили частково забезпечити заклад українськими книгами.

При Будинку культури села Люхча, вже багато років функціонують гуртки художньої самодіяльності: дитячий зразковий ансамбль «Оберіг», кращий в Україні фольклорно-етнографічний колектив «Троян». До речі, його учасники, за словами начальника відділу культури й туризму РДА Віктора Торчика, на запрошення відомого російського співака й хореографа Бориса Моісеєва виступали разом з ним на сцені, де співали, танцювали, ткали, в’язали намітки для наречених. З року в рік українська народна співачка Ніна Матвієнко запрошує членів колективу в столицю. А все тому, що в їх репертуарі понад 500 стародавніх українських, і не тільки, пісень. Членам колегії вони подарували танець «Печене порося», веселі пісні. Раділи присутні виступам й інших ансамблів, тріо, солістів. Варто зазначити, що на ремонт приміщення Будинку культури передбачені кошти з районного бюджету в сумі 170 тис. грн., за які планують зробити опалення.

- Моя робота - моє життя, - зауважила на початку розмови завідуюча публічно-шкільною бібліотекою Тереза Круглик, яка трудиться в цій галузі вже понад 20 років. Книжковий фонд становить майже 30 тис. Активно відвідують заклад учні, студенти, навіть пенсіонери. Відтак з початку року вже зібрали 156 грн. платних послуг, з них 105 грн. витратили на закупівлю дитячої літератури. Бібліотекар розповіла гостям легенди про походження села, творче життя колективу «Троян».

Слід зауважити, що в усіх закладах культури впродовж року організовують низку масових заходів, зокрема цикл новорічно-різдвяних свят, мітинг-реквієм до Дня Перемоги віншування з великодніми святами, народне гуляння «Гей на Івана, гей на Купала», концертну програму до Дня святого Валентина «Стріли Амура» й ін.

Функціонують на території ради чотири ФАПи. Заклад медицини в с. Глушиця, згідно з нормативними документами, підлягає переведенню в амбулаторію, тому голова РДА порадив порушити це питання, тим більше, що з кожним роком у селі помітно зростає народжуваність. Торік у ФАП надійшов комплект обладнання, але кваліфікованого спеціаліста, який має робити процедури, немає. Начальник відділу охорони здоров’я РДА Василь Іванюк повідомив, що невдовзі на базі Сарненської ЦРЛ відкриють курси, де й навчатимуть медиків як працювати з цим обладнання. Завідуюча ФАПом Любов Симончук повідомила, що раз у квартал до них навідується лікар-гінеколог, натомість педіатр - кожного місяця, бо на обліку перебуває 20 дітей до одного року життя. У ФАПі с. Дубки бракує дрібного медичного інструментарію, його планують придбати вже найближчим часом.
Звітуючи про роботу виконкому сільради з виконання делегованих повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільський голова Василь Хомич наголосив на актуальних проблемах, зокрема зазначив, що необхідно провести реконструкцію автомобільної дороги Люхча-Глушиця, газифікувати с. Дубки та подбати про транспортне сполучення з районним центром, привести в належний стан лінії електропередач, встановити нові біля новозбудованих будинків, також забезпечити утримання мостової переправи через річку Случ.

Як і на території кожної сільської ради, тут не бракує проблем, тому голова територіальної громади й члени виконкому сподіваються, що райдержадміністрація допоможе вирішити їх, відтак створять кращі умови життя й праці для жителів населених пунктів.

Схожі матеріали

Минулого вівторка керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, районних установ, підприємств, організацій різних форм власності, сільські...
Практичну частину виїзного засідання колегії РДА його учасники почали з огляду й ознайомлення з установами, що діють на території тутешньої сільради...
Велелюдно було того дня в місцевому сільському клубі: жителі Чудля, Зарів'я, Дубняків прийшли послухати про роботу виконкому сільради з виконання...
Минулої п’ятниці відбулася чергова дев’ятнадцята сесія районної ради. На розгляд було внесено шістдесят дев’ять питань порядку денного - найбільше з...
У селі, де функціонують ЗОШ І-ІІІ ст., ФАП, відділення зв’язку, торгові заклади та СГПП «Маяк», стрімко зростає динаміка народжуваності, тому ці...