Back to top

У районній раді перемир’я

24.jpg

Минулої п’ятниці відбулася чергова дев’ятнадцята сесія районної ради. На розгляд було внесено шістдесят дев’ять питань порядку денного - найбільше з часу роботи каденції п’ятого скликання. Надзвичайно активно та злагоджено працювали депутати із самого початку пленарного засідання. Варто зазначити, що такої одностайності в прийнятті рішень не було вже давно. Спонукало до цього, певно, спільне засідання представників коаліції демократичних сил районної ради, до складу якої входять депутатські фракції БЮТ і «Наша Україна».

Тривалий час мешканці Сарненщини спостерігали за протистоянням між двома гілками влади – районною радою та райдержадміністрацією, що породило певні непорозуміння безпосередньо й між депутатами. Проте, як підтвердила робота найбільших фракцій, усі крапки над «і» розставлено – співпрацю відновлено. Варто також відзначити, що, незважаючи на занадто велику кількість питань порядку денного, фактично з усіх народні обранці, які були присутні в сесійній залі, знаходили компроміси. А на шляху до нормальної співпраці, в основу якої покладені насамперед інтереси громади району, не стала на заваді навіть політична приналежність.

Серед основних питань порядку денного сесії були: «Про звіт щодо виконання програми соціально-економічного розвитку району та делегованих повноважень за 2007 рік» і «Про програму економічного та соціального розвитку району на 2008 рік», доповідачем з яких був голова РДА Петро Рухер. Другий документ депутати мали змогу отримати ще за два тижні до засідання та детально ознайомитися з його розділами. І, фактично, були одностайними в тому, що програму варто більш конкретизувати, наблизивши її до потреб району, зокрема в галузях будівництва, сільського господарства, освіти. Загалом обранці громади одноголосно підтримали рішення «Про програму економічного та соціального розвитку району на 2008 рік», адже цей документ не є остаточним і за потреби можна буде внести зміни на наступних сесійних засіданнях.

Затвердили депутати й низку програм, що стосуються розвитку фізичної культури та спорту в районі. Уже не вперше народні обранці Михайло Білецький і Василь Пістоль піднімають питання про будівництво на території району сучасного спортивного комплексу. На сьогоднішній день склалась ситуація, коли талановиті спортсмени змушені виїжджати до інших регіонів через відсутність відповідної тренувальної бази на Сарненщині. Утім, розраховувати на кошти районного бюджету в цій необхідній справі нереально. Єдиним виходом із ситуації, за словами голови райради, може бути співфінансування з обласного та державного бюджетів. З цією метою Микола Добриднік підготував низку звернень до обласної ради, народних депутатів України та Кабінету Міністрів України.

Дискусії між представниками громади в районній раді були викликані розглядом питання «Про районну програму увіковічення пам’яті борців за волю та незалежність України на 2008-2009 роки», розгляд якого свого часу ініціював Василь Багній. Думки депутатів розділились з приводу демонтажу пам’ятників комуністичного режиму та перейменування вулиць району на честь видатних громадських діячів України. Мова йшла, зокрема, про те, що реалізація таких пунктів програми позбавляє українців історичної пам’яті та минулого народу, хоч яким би воно було… Проте пропозиція виключити їх підтримки в більшості депутатів не знайшла.

Відповідним рішенням депутати райради затвердили програму електрифікації новозбудованих і запланованих для будівництва вулиць у населених пунктах Сарненщини на період 2008-2014 років. Її прийняття пов’язано з тим, що останніми роками в районі спостерігається значне нарощення житлового будівництва, особливо індивідуального. Разом з тим, при його завершенні виникає необхідність забезпечення житла інженерними мережами і, у першу чергу, електропостачанням. Тому основними завданнями програми є виготовлення проектно-кошторисної документації на електрифікацію новозбудованих вулиць і хуторів, виконання робіт з будівництва вуличних ліній електропередач, підключення до них новозбудованих житлових будинків.

Відповідно до прийнятого рішення «Про внесення змін до районного бюджету на 2008 рік» було виділено кошти на фінансування районних програм репродуктивного здоров’я населення (172,5 тис. грн.); «Цукровий діабет» (119,0 тис. грн.); «Ветеран» (11,7 тис. грн.); створення єдиної системи надання екстреної медичної допомоги (22,5 тис. грн.). На надання дотацій бюджетам нижчого рівня спрямували 72,0 тис. грн., зокрема: на заміну електропроводки, встановлення колонки та проведення водопроводу в ЗОШ І ст. - ДНЗ с. Стрільськ – 27,0 тис. грн. На надання субвенцій бюджетам нижчого рівня спрямували 352,9 тис. грн., а саме: на утримання пожежних команд – 90,0 тис. грн.; електрифікацію вулиць району – 65,0 тис. грн.; газифікацію вулиць у с. Тинне – 25,0 тис. грн.; ремонт мостів і понтонно-мостових переправ сільських населених пунктів району – 25,9 тис. грн., очищення меліоративних каналів і поліпшення екологічного стану осушених угідь – 20,0 тис.грн., будівництво клубу в с. Довге – 49,0 тис.грн.; реконструкцію Будинку культури в с. Тинне – 24,0 тис. грн.; будівництво гаража, підсобного приміщення для зберігання палива й огорожі в амбулаторії с. Стрільськ – 49,0 тис. грн., виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво ФАПу в с. Висове – 5 тис. грн.

Під час проведення сесійного засідання депутати висловили низку протокольних доручень, що стосувались регулювання руху на перехресті вулиць Суворова та Я. Мудрого, відновлення роботи міської лазні, розвантаження ліній електропередач у с. Карпилівка, газифікації с. Кричильськ, встановлення дорожніх знаків на основних перехрестях смт. Клесів.

Загалом можна зробити висновок: дев’ятнадцята сесія районної ради V cкликання увійде в історію як консолідуюча складова суспільно-політичних процесів. Адже обранці громади поставили крапку в протистоянні законодавчої та виконавчої гілок районної влади, а також між депутатськими фракціями.

Оргвідділ районної ради.

Схожі матеріали

Велелюдно було того дня в місцевому сільському клубі: жителі Чудля, Зарів'я, Дубняків прийшли послухати про роботу виконкому сільради з виконання...
Чергове виїзне засідання колегії районної державної адміністрації відбулось на території Люхчанської сільської ради, до складу якої входять 5...
Минулого вівторка керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, районних установ, підприємств, організацій різних форм власності, сільські...
У селі, де функціонують ЗОШ І-ІІІ ст., ФАП, відділення зв’язку, торгові заклади та СГПП «Маяк», стрімко зростає динаміка народжуваності, тому ці...
Четвертого квітня відбулося засідання двадцятої позачергової сесії районної ради. Причиною її скликання стала ухвала колегії суддів судової палати в...