Опубліковано Світлана Панасевич
Сарни - сучасне місто, в якому живуть і працюють тисячі людей. Кожен день несе нові ідеї, турботи, радість. Особливістю міста та району є не тільки велика чисельність населення, а те, що в ньому багато суб’єктів господарювання, які потребують нагляду державної ветеринарної медицини та санітарно-епідеміологічної служби, спеціалісти яких постійно контролюють якість і безпеку продукції тваринного та рослинного походження, що виробляється та поставляється на полиці магазинів і ринків.
У редакцію «Сарненських новин» завітали головний державний санітарний лікар району Олександр ВОЙНЕЛОВИЧ і головний державний інспектор ветеринарної медицини району Ігор ЗАПУХЛЯК, які розповіли, як здійснюється контроль за продовольчою безпекою продукції тваринного та рослинного походження, що виробляється та надходить у район.
- Усі підприємці, які виробляють і реалізовують продукти харчування, обов’язково мають справу із санітарною та ветеринарною службами, на які покладено державні контроль і нагляд у сфері обігу продуктів харчування, продовольчої сировини та товарів, виготовлених з неї. У межах своїх повноважень санітарна та ветеринарна служби проводять експертизу та лабораторні дослідження. Найчастіше суб’єкт господарської діяльності сам зацікавлений, щоб такі заходи було здійснено. Часто їх проводять з ініціативи санітарної та ветеринарної служб. Ці процедури виконують швидко та без невиправданої затримки.
Разом з тим, виявили ряд суттєвих порушень у роботі торговельних закладів, ринків району, про що й ішла мова на останньому засіданні колегії райдержадміністрації.
Ветеринарно-санітарний контроль і нагляд у районі здійснюється за понад 400 суб’єктами господарювання, які проводять забій тварин, переробку, зберігання й реалізацію продукції та сировини тваринного походження. Населення міста обслуговує 181 підприємство торгівлі різних форм власності. Крім того, у районі функціонують 6 паспортизованих і виїзні ринки в селах Зносичі, Тинне, Чудель, Селище, Вири, Ясногірка, Кричильськ, Корост, Степань, Велике Вербче, Цепцевичі. Отож роботи санітарній і ветеринарній медицині вистачає, і спрямовується вона на забезпечення дотримання вимог ветеринарного та санітарного законодавств всіма підконтрольними суб’єктами господарювання. Часто для виконання поставлених завдань проводимо спільні рейди-перевірки з відділами ветеринарної міліції, СБУ, УБОЗ, УБЕЗ і податкової служби, органами місцевого самоврядування, а також перевірки за дорученнями.
Під час перевірок, проведених у першому півріччі цьогоріч, вет-служба вилучила з обігу 267 кг м’яса і м’ясопродуктів, у т.ч. продукції птахівництва – 5 кг, яловичини – 213 кг, свинини – 49 кг, санітарна – 82,825 кг недоброякісної продукції. У більшості вона мала вичерпний термін реалізації, не мала супроводжуючих документів і зберігалась із порушеннями.
За результатами проведених впродовж півріччя перевірок щодо дотримання ветеринарно-санітарних вимог, правил і заходів із ветеринарної та санітарної медицини суб’єктами господарювання на 273 особи наклали адміністративні стягнення на загальну суму 10353 грн., штрафи практично стягнено, а частину справ передано у виконавчу службу.
У ході перевірок державні інспектори склали 295 письмових попереджень і тимчасово призупинили роботу 77 об’єктів, а також виписали 12 фінансових санкцій на суму 1585,20 грн.
Як бачимо, проведено значний обсяг роботи, та чи стали якіснішими продукти харчування і на стіл споживачу подається безпечна продукція? Гарантії, на жаль, дати не можемо. Тим часом з введенням у дію Закону України «Про основні заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» органи державного нагляду (контролю) здійснюють планові заходи за умови письмового повідомлення суб’єкта господарювання про проведення планового заходу не пізніше як за 10 днів до дня його здійснення. Повідомлення надсилається рекомендованим листом чи телефонограмою, або вручається особисто керівнику чи уповноваженій особі суб’єкта господарювання під розписку. Суб’єкт господарювання має право не допускати посадову особу органу державного нагляду (контролю) до здійснення планового заходу в разі неодержання повідомлення. Згідно з цим Законом проводять позапланові перевірки виконання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведених планових заходів органом державного нагляду (контролю).
Таким чином, проводити перевірки, вживати заходи щодо наведення належного порядку у виробництві, зберіганні, переробці сировини тваринного та рослинного походження стає складно. Цим і стараються скористатись порушники ветеринарних і санітарних правил. Зазвичай фігурують одні й ті ж прізвища підприємців, які за своїми бізнесовими справами забувають про якість і продовольчу безпеку продукції, а відповідно - про здоров’я громадян. Отримана від здорових тварин продукція - це здорова їжа, здорові люди і нація в цілому. І навпаки - споживання неякісних, зіпсованих продуктів веде до непередбачуваних наслідків. Не-одноразово до адмінвідповідальності ветеринарні та санітарні служби за порушення вимог ветеринарного та санітарного законодавства, ветеринарно-санітарних правил притягали Л. Городнюк, Г. Гусейнова, Л. Шемякіну, М. Зайцеву, В. Нікітчук та інших. Поки що їм сходило з рук, а Бог, як кажуть, милував здоров’я пересічного споживача від вживання недоброякісної продукції або сумнівного чи невідомого походження. То ж чи не пора готувати матеріали в правоохоронні органи, щоб притягувати порушників не тільки до адміністративної, а й до кримінальної відповідальності та позбавляти права торгового патенту на таку діяльність? У роботі наших служб, підприємців, які займаються реалізацією товарів харчування, не може бути дрібниць, оскільки найменше порушення може призвести до масових захворювань людей. А підприємець, який займається реалізацією харчових продуктів, та споживачі такої продукції повинні знати свої обов’язки й права. Зокрема Законом України «Про харчові продукти» забороняється обіг харчових продуктів на об’єктах, що не відповідають вимогам санітарних заходів, продаж харчових продуктів домашнього виготовлення, обіг харчових продуктів тваринного походження, у тому числі туш тварин, на яких безпосередньо або на упаковці немає позначки придатності (маркування), без відповідних документів, завезених на територію України контрабандою, а також дата споживання яких минула.
Отже, шановні підприємці, власники торговельних закладів, вимагаємо від вас забути про систематичне порушення правил торгівлі, вимог ветеринарного й санітарного законодавств при заготівлі, транспортуванні, переробці, зберіганні та реалізації продуктів і сировини тваринного походження, забути про те, що можна відбутися лише одним штрафом. Адже за систематичне порушення цих вимог можете не тільки позбутися торгового патенту, ліцензії на право діяльності чи заплатити штраф, а й давати звіт правоохоронним органам. Радимо також зайнятися іншим видом бізнесової діяльності, від якої не залежатиме здоров’я громадян. Окремо хочемо звернути увагу на роботу ринків. Їх, як уже зазначалося, у районі 6 паспортизованих, працюють виїзні в окремих населених пунктах. На центральному діє лабораторія ветсанекспертизи. Тут перевіряють якість продукції та дають дозвіл на торгівлю м’ясом тварин, птиці, кролів, ковбасними виробами, молоком і молочними продуктами, рослинними та тваринними жирами, медом, свіжою, мороженою, копченою та солоною рибою, яйцями, зерном, борошном, крупами, висівками, грибами, овочами, фруктами, консервами та ягідними соками.
Отже, купуючи продукти на ринку, кожен покупець повинен бути впевненим, що вони якісні, безпечні та приносять здоров’ю тільки користь. Тим часом покупцеві варто знати, що нині в усьому світі широко застосовують різні хімічні та природні сполуки з метою продовження терміну зберігання харчових продуктів, прискорення технології виробництва та поліпшення їх якості. Ці сполуки називають харчовими добавками. До їх складу входять нітрити і нітрати. Отож, при покупці будь-яких їстівних продуктів на ринку вимагайте висновок з лабораторії ветсанекспертизи та сертифікати, які б засвідчували харчову якість і безпеку.
Окрема мова може йти про обробку овочів і фруктів отрутохімікатами. Такий варіант не виключений. Останнім часом застосовується дуже багато засобів захисту рослин від різного роду шкідників. Ці засоби проходять апробацію на безпечність для здоров’я людей і тварин, тому вживання їх не приносить шкоди, крім того, зазвичай вони сертифіковані.
При продажу, скажімо, картоплі, капусти, огірків й інших овочів продавці повинні мати сертифікат, який засвідчував би, що продукція відповідає стандартам, гостам, якісним показникам тощо. Якщо його немає, спеціалісти та адміністрація ринку не повинні допускати до реалізації таку продукцію. Тому дуже важливо, щоб власники та керівники об’єктів торговельної мережі не приймали для реалізації і переробки продукцію без відповідних сертифікатів.
Із вступом України у світову організацію торгівлі з часом відпадуть можливі випадки виробництва чи реалізації неякісної продукції. Європейські гости, стандарти, вимоги до виробника суттєво відрізняються від наших. То давайте вже зараз виробляти й споживати продукцію за європейськими мірками, не чекаючи контролю із боку відповідних служб.