Back to top

Від серця до серця

12.jpg

Лариса МАЛЕЦЬКА.
Фото Василя СОСЮКА.

Від серця до серця прокладає містки допомоги та співчуття сарненський координаційний територіальний центр соціального обслуговування малозабезпечених верств населення.

Здебільшого про інвалідів, людей з обмеженими фізичними можливостями згадуємо до свят. Працівники ж центру дбають про них щодня, турбота про малозабезпечених стала навіть не професією - покликанням, справою всього життя. До людей небайдужих, яким чуже горе болить, як власне, належить і керівник центру Лариса МАЛЕЦЬКА. Сьогодні вона - гість редакції.

- Ларисо Іванівно, чи давно працює ваш центр і які підрозділи входять до його складу?

- Сарненський координаційний територіальний центр соціального обслуговування малозабезпечених верств населення був створений за рішенням районної ради в 1996 році. Відтоді й почав свою діяльність. Центр є державною установою, що надає соціальні послуги пенсіонерам, інвалідам, одиноким непрацездатним і малозабезпеченим громадянам, бездомним та особам, звільненим із місць позбавлення волі. До його складу входять такі структурні підрозділи: відділення соціальної допомоги вдома; соціально-побутової реабілітації на 30 відвідувань у день, що надає гаряче безкоштовне разове харчування, відпочинок: культурно-масові заходи, зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, релігійних конфесій. Також до складу центру належать відділення з надання грошової натуральної допомоги, що забезпечує одиноких непрацездатних громадян одягом, взуттям, коштами та продуктами харчування, і стаціонар для постійного або тимчасового перебування на 30 ліжко-місць, створений на базі дільничної лікарні смт. Степань.

- У чому вбачаєте свої основні завдання?

- Це, перш за все, виявлення разом з представниками закладів охорони здоров'я одиноких непрацездатних громадян, які потребують соціально-побутового та медико-соціального обстеження матеріально-побутових умов проживання, щоб надати їм різні види послуг. Встановлюємо зв'язки з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності щодо соціального обслуговування цієї категорії громадян. Також виявляємо бездомних та осіб, звільнених з місць позбавлення волі. Ще надаємо адресну соціальну допомогу малозабезпеченим непрацездатним громадянам, багатодітним сім'ям. До першочергових завдань зарахувала б надання різних видів соціально-побутових і медико-соціальних послуг малозахищеним, надомне обслуговування інвалідів та одиноких непрацездатних громадян відповідно до висновків лікарів про ступінь втрати здатності до самообслуговування. Правильне та своєчасне призначення різних видів допомоги й субсидій, виявлення та влаштування до стаціонарного відділення підопічних, які не можуть себе обслужити, - теж один з аспектів діяльності центру.

- Чи можна дізнатися, які послуги надають ваші працівники?

- Наші працівники надають різні види послуг, передбачені укладеними договорами. Наприклад, відділення соціальної допомоги вдома обслуговує одиноких непрацездатних громадян (пенсіонерів), у тому числі одинокі бездітні подружжя та інвалідів І, ІІ, ІІІ груп, які, за висновками медичного закладу, потребують соціально-побутового обслуговування та догляду в домашніх умовах. В окремих випадках піклуємося про непрацездатних громадян, які мають працездатних родичів, що зобов'язані їх утримувати, але з поважних причин не можуть це зробити. Пацієнтам цієї категорії, які отримують пенсію більшу від мінімальної, запропоновано вносити плату в розмірі 5% від одержуваної суми. Нині відділення соціальної допомоги вдома обслуговує 591 особу, соціально-побутової реабілітації - щодня безкоштовно надає обіди 30 жителям міста. Взагалі в районі виявлено 3700 одиноких непрацездатних громадян похилого віку.
1 грудня 2006 року запрацював стаціонар на 30 ліжок для постійного або тимчасового проживання координаційного територіального центру, що розташований у смт. Степань. Наразі там знайшли прихисток 22 особи, яким створені всі необхідні умови для проживання та медичного обслуговування.

- Діяльність ваша, звичайно, заслуговує на увагу. Вам хтось допомагає?

- Тісно співпрацюємо з районними організаціями Товариств Червоного Хреста, політв'язнів і репресованих, районною радою Організації ветеранів України, районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді. Знаходимо підтримку та взаєморозуміння в районних державній адміністрації та раді. Суттєву допомогу в роботі надають добрі спонсори, які ніколи не лишаються осторонь проблем одиноких людей, інвалідів, малозахищених. Користуючись нагодою, висловлюю щиру вдячність і найкращі побажання власникам магазинів "Шарм", "Ната", "Оберіг", "Рубін", керівникам Клесівського та Сарненського ДЛГ, ТОВ "Тріада", комбінату громадського харчування райспоживспілки, "Таврида", РСТК ТСОУ, благодійного фонду "Глорія", приватним підприємцям А. Кільчику, В. Радько, В. Пінчуку, С. Кроту. Від імені підопічних бажаю всім доброго здоров'я, успіхів і процвітання.

- Ларисо Іванівно, дозвольте поцікавитись планами на майбутнє…

- Зараз працюємо над програмою з надання платних соціальних послуг для одиноких, пенсіонерів та інших верств населення згідно з прейскурантом цін для відповідних категорій громадян. Це дасть їм можливість отримувати побутові, медичні послуги безпосередньо за місцем проживання, що збереже кошти й час.
Плануємо створити відділення соціальної адаптації та реінтеграції для бездомних та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, що передбачає надання послуг у реєстрації, виготовленні необхідних документів, влаштуванні в інтернатну установу, необхідної медичної допомоги. Наразі уклали договір із благодійним фондом "Від серця до серця" (м. Київ) на отримання одягу, інвалідних колясок, санітарно-гігієнічних засобів.

- Що можете сказати про своїх підлеглих?

- У центрі працює 124 особи. Це люди, яким притаманні найкращі людські якості, гуманність, милосердя, чесність і доброта. Сьогодні з гордістю називаю імена кращих соціальних працівників і робітників. Це, насамперед, Тетяна Лежавська, Мирослава Величко, Галина Якутчик, Микола Гоч, Ніна Хомич, Галина Радько, Світлана Бриж, Раїса Магрело, Марія Яковець, Валентина Абрамович. А завідуючі відділеннями територіального центру Тетяна Супрунюк, Василь Линка, Марія Шиманська створили у своїх підрозділах умови для затишного, комфортного перебування одиноких і надання їм необхідної високоякісної допомоги.

Працівники беруть активну участь у суспільному та громадському житті міста. Зокрема до професійного свята приурочили конкурс на звання кращого працівника, де працелюбні дівчата показали свою професійну майстерність, творчі обдарування та кулінарні здібності. Діє клуб "Надвечір'я", завсідниками якого є і підопічні, і члени колективу. Також проводимо заходи, присвячені релігійним і державним святам, міжнародним дням людей похилого віку й інваліда. Частими гостями центру є учні міських шкіл, самодіяльні художні колективи Сарн і смт. Степань. Наприклад, до 8 Березня в стаціонарному відділенні смт. Степань провели концерт за участю учнів місцевого колегіуму та завідуючої бібліотекою Поліни Добровольської. Відбулись тут урочистості і з нагоди Шевченківських днів. Академічний аматорський хор смт. Степань подарував пацієнтам відділення пісні на вірші Великого Кобзаря. Живемо дружно, спілкуємося, співаємо, зустрічаємося. Одним словом, любимо життя і людей, творимо для них добро.

Коментарі

Будь-ласка

Будь-ласка дайте мені номер телефону Дім милосердя в м.Сарни,і також розрахунковий рахунок,куди можна відправити благодійні кошти.Дякую.

Схожі матеріали

Вагомими здобутками зустрічають своє професійне свято працівники галузі культури краю. За підсумками минулого року, згідно з рейтинговими оцінками...
У січні ц.р. було опубліковано Указ Президента України «Про одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня». Тож у...
"Вода - джерело життя" - під такою назвою в міській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 відбувся тиждень, приурочений Всесвітньому дню води. У школі активно діє...
Нині в Україні відбувається становлення нової системи освіти, у центрі уваги якої – особистість. «Освіта ХХІ століття – це освіта для людей. Її...
Літо, порадувавши теплом, відпустками, канікулами, добігло до кінця. Дітвору за парти вже покликав перший дзвоник. Більшість хлопчиків і дівчаток...