Back to top

Уряд дав відповідь. Слово за жителями Сарн!

Сарненців уже не один день хвилює проблема, що стосується чистоти довкілля, а саме побудови та введення в експлуатацію цеху термічної обробки металевих конструкцій цинком ВАТ «Сарненський завод високовольтних опор». Про це в місті говорять повсюди: на вулицях, удома, у маршрутках, автобусах… Чи буде безпечним нове виробництво? Фракція БЮТ у міській раді, маючи численні звернення громадян, звернулась до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко щодо законності робіт з реконструкції цеху. За її дорученням відповідь оперативно надав міністр охорони навколишнього природного середовища Григорій Філінчук.

Ось зміст:

«Міністерство охорони навколишнього природного середовища на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 28.01.2008 р. № 4299/1/1-08 спільно із Міністерствами України з питань надзвичайних ситуацій та в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, охорони здоров'я, Міненергобудом, Рівненською обласною державною адміністрацією розглянули звернення депутатської фракції «Блок Юлії Тимошенко» Сарненської міської ради від 9.01.2008 р. № 1 щодо реконструкції механічного цеху термічної обробки металевих конструкцій цинком ВАТ «Сарненський завод високовольтних опор». Згідно з постановою Кабінету Міністрів УРСР від 23.07.1991 р. № 106 м. Сарни належить до зони посиленого радіоекологічного контролю. Відповідно до статті 18 Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» в зоні посиленого екологічного контролю забороняється, зокрема, будівництво санаторіїв, піонерських таборів, баз і будинків відпочинку, а також нових підприємств, що шкідливо впливають на здоров'я населення та навколишнє середовище.

Згідно з цим Законом, до зони посиленого екологічного контролю належить територія з щільністю забруднення грунту понад доаварійний рівень ізотопами цезію від 1,0 до 5,0 Кі/км2 або стронцію від 0,02 до 0,15 Кі/км2, або плутонію від 0,005 до 0,01 Кі/км2 за умови, що розрахункова ефективна еквівалентна доза опромінення людини з урахуванням коефіцієнтів міграції радіонуклідів у рослини й інших факторів перевищує 0,5 мЗв (0,05 Бер) за рік понад дозу, яку вона одержувала в доаварійний період. Проте в статті 5 Закону України «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» зазначено, що основна дозова межа індивідуального опромінення населення не повинна перевищувати 1 мілізіверт (мЗв) ефективної дози опромінення за рік, тобто рівень додаткового техногенного опромінення підвищено до 1 мілізіверта.

Державна екологічна інспекція в Рівненській області 1.10.2007 р. провела перевірку ТОВ «Сарненський завод високовольтних опор», під час якої встановили відсутність погодження з Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Рівненській області щодо місця розташування об'єкта, проекту реконструкції механічного цеху під цех термічної обробки металевих конструкцій цинком, висновку державної екологічної експертизи, про що складено Акт перевірки виконання природоохоронного законодавства.

У зв'язку з цим заступник Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища в Рівненській області виніс рішення про тимчасову заборону (зупинення) реконструкції механічного цеху під цех термічної обробки металевих конструкцій цинком ВАТ «Сарненський завод високовольтних опор» від 15.10.2007 р. № 15, а виконавчого директора підприємства притягнули до адміністративної відповідальності за статтею 188-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Про результати перевірки поінформовано прокуратуру Рівненської області.

За інформацією, наданою Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, районна інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю райдержадміністрації 1.10.2007 р. видала ВАТ «Сарненський завод високовольтних опор» припис, яким зобов'язала керівництво припинити реконструкцію механічного цеху через невідповідність виконання будівельних робіт законодавству й узгодити відповідну документацію в термін до 1.01.2008 р.

Відділ Державної інспекції цивільного захисту й техногенної безпеки ГУ МНС у Рівненській області від 12.07.2007 р. видав припис щодо виконання заходів у сфері цивільного захисту й техногенної безпеки, термін виконання - до введення об'єкта в експлуатацію.

Листом від 18.02.2008 р. № 704-10/201 Міністерство охорони здоров'я повідомило, що рішенням Головного державного санітарного лікаря Рівненської області від 6.09.2007 р. винесена постанова № 176 «Про тимчасову заборону проведення реконструкції об'єкту» до проведення експертизи.

За результатами наукової санітарно-епідеміологічної експертизи від 1.02.2008 р. № 19/438, яку провела Державна установа «Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва», проектні матеріали ТОВ «Сарненський завод високовольтних опор» рекомендовані до погодження.

Таким чином, соціальну напругу, що виникла серед населення міста у зв'язку з реконструкцією зазначеного механічного цеху, остаточне вирішення питання буде здійснено після проведення державної екологічної експертизи, проведення громадських слухань з урахуванням інтересів громадян, які проживають у прилеглому мікрорайоні, виконанням приписів, виданих компетентними органами, та дотриманням вимог природо¬охоронного законодавства, що має бути підтверджено відповідними документами».

Відтак, депутати фракції БЮТ у міській раді виконали дане виборцям слово: порушили питання незаконної реконструкції цеху на рівні Верховної Ради України, Кабінету Міністрів й отримали чітку відповідь міністра охорони навколишнього природного середовища України. Тепер сподіваюсь, що депутати - представники громади в міській раді - переконливою більшістю приймуть рішення про проведення місцевого референдуму, аби вирішити, чи потрібне таке виробництво місту.

Звертаюсь і до населення Сарн, особливо жителів мікрорайону Сахалін, з проханням визначитись з цього приводу. Слово за вами, шановні краяни.

З повагою
Сергій ЄВТУШОК,
помічник-консультант народного депутата України, керівник депутатської фракції БЮТ у міській раді.

Схожі матеріали

Чесно кажучи, не збирався порушувати тему. Якось у круговерті щоденних клопотів нібито й не до того. Але, перебуваючи в черговій відпустці, мав...

Відродження слави Степанського ярмарку З давніх-давен ярмарок в Україні був місцем масового зібрання людей з товарами для задоволення...

Доля кожної людини цікава по своєму. Тож, мабуть, про багатьох жителів Полісся можна писати цілі книги. Коли завітав до господи родини Ковальчуків,...
Минулого тижня в ДП «Клесівське лісове господарство» розпочали масштабні роботи з посадки лісу, а відтак у краї стартувала Всеукраїнська акція «...
щиро вірить у таке народне прислів’я сімдесятирічна майстриня–вишивальниця з Любикович, ветеран праці Ніна СКИБАН. Жінка стверджує, що рушник...