Back to top

Масло – з добавками, м’ясу – півстоліття…

Такі й інші неякісні товари виявили фахівці
ДП «Рівнестандартметрологія». На прес-конференції в цій державній установі вони
розповіли журналістам, як захищають національний ринок від надходження
небезпечної продукції, зокрема продовольчої.

На зустрічі з представниками ЗМІ Рівненщини керівник
підприємства Анатолій Камінський ознайомив їз завданнями, які виконують його
підлеглі. А роботи в колективу вистачає. За словами його очільника, дуже багато
продукції вітчизняної і особливо імпортованої не відповідає державним
стандартам, нормативам. Її якість залежить передусім від товаровиробника, його
порядності.

Виконавча влада області прагне рішуче
боротися з фальсифікаторами. Так, у випробувальній лабораторії перевірили три
партії масла «Селянське». В одній було 5% рослинних добавок, у другій – 15%, а в
третій аж чверть усієї ваги! І це при тому, що згідно з сертифікатом, у такій
продукції тваринного походження не допускається жодного відсотка рослинних домішок,
а молочних вершків має бути не менше 72%. Непоодинокі випадки завезення
неякісного продовольства із закордонних держав. Фахівці підприємства виявили на
Рівненщині чималу партію м’яса виробництва 1959 року з Південної Америки. Її
вилучили, як кажуть, на півдорозі до споживача.

На запитання, яка ж відповідальність чекає на
причетних до цього ділків – відповідь маловтішна: штраф у розмірі до чверті
вартості непотрібного товару. Ще можуть вилучити сертифікат якості, якщо він є.
Матеріали про виробництво неякісної продукції спеціалісти ДП
«Рівнестандартметрологія» передавали в правоохоронні органи, однак за два роки
ще жодної кримінальної справи не порушено. Законодавство не дозволяє.

Начальник відділу держнагляду Богдан Гайовий,
аналізуючи стан дотримання законодавчо-правових, нормативних документів,
зазначив, що перевірку виробництва здійснюють після повідомлення за 10 днів до
її початку. Не рідкість, коли попереджені ділки на цей період випускають
нормальну продукцію, а опісля беруться за старе. Буває, щоб уникнути контролю,
на цілий день навмисне закривають цех, який працює вночі. Утім, покупець може
сам перевірити те ж масло чи інший продукт, принісши його в лабораторію ДП
«Рівнестандартметрологія».

Як дізнатись про якість купленої на ринку
продукції, зокрема, масла, консультувала заступник начальника випробувального
центру Галина Палиця. Насамперед, звертають увагу на етикетку, де йдеться про
склад, ціну: надто дешевий харч не роблять з повноцінного молока, а із
замінників. Консистенція теж вказує на вміст рослинних жирів. Наявність у
тостері генетично-модифікованих продуктів перевіряють на спеціальному приладі в
обласній санепідемстанції. Цікавила працівників ЗМІ і якість рибних пресервів.
Начальник відділу підтвердження відповідності Катерина Шут пояснила, що це один
з найпроблемніших продуктів, бо на нього немає держстандарту України. Для
продовження терміну зберігання пресервів виробники вводять харчові добавки, у
тому числі консерванти. Один з них – бензоат натрію – у Європі визнаний
шкідливим, а в нас дозволений Міністерством охорони здоров’я. 

Нині в ДП «Рівнестандартметрологія» працюють
над створенням лабораторії з визначення якості пальне-мастильних матеріалів.
Підприємство займається й сертифікацією товарів. Відповідальний за цю ділянку
роботи Петро Мельниченко повідомив, що саме сертифікат, наприклад, побутової
техніки чи будматеріалів гарантує здоров’я та життя населенню, а продовольства
– зменшення ризику захворювань.

У співпраці з санітарною та ветеринарною
службами, управлінням у справах захисту прав споживачів співробітники центру
планують провести Дні якості в кожному районі області. Сумлінним
товаровиробникам фахівці будуть допомагати робити продукцію ще кращою, а інших
– контролювати, аби на ринок не потрапив їх неякісний товар. Загалом за
активної підтримки ОДА колектив «Рівнестандартметрології» вживає широкий аспект
заходів щодо захисту споживчого ринку від небезпечної продукції.

 

Схожі матеріали

Споживча кооперація традиційно відіграє важливу роль у суспільстві, вносить вагому лепту в розвиток економіки Сарненщини. Кооператори прагнуть...
60 видів продукції пропонує споживачам Сарненський хлібозавод, якому невдовзі виповниться 40 років Опинившись у цеху підприємства, відчуваєш...
Сьогодні - чистий четвер. Тож у оселях більшості сарненців уже прибрано, а головне, відчувається ні з чим незрівнянний запах свіжоспеченої паски –...

Минулої суботи в с. Карпилівка відбулось урочисте відкриття сучасного магазину промислових товарів «Світлана»<!--break-->

Цієї події його...

 

Саме такий девіз супермаркету «Вопак» на 2010 рік, адресований тисячам жителів міста й усього району. Напередодні професійного свята...