Опубліковано Анатолій Кардаш
Такі й інші неякісні товари виявили фахівці
ДП «Рівнестандартметрологія». На прес-конференції в цій державній установі вони
розповіли журналістам, як захищають національний ринок від надходження
небезпечної продукції, зокрема продовольчої.
На зустрічі з представниками ЗМІ Рівненщини керівник
підприємства Анатолій Камінський ознайомив їз завданнями, які виконують його
підлеглі. А роботи в колективу вистачає. За словами його очільника, дуже багато
продукції вітчизняної і особливо імпортованої не відповідає державним
стандартам, нормативам. Її якість залежить передусім від товаровиробника, його
порядності.
Виконавча влада області прагне рішуче
боротися з фальсифікаторами. Так, у випробувальній лабораторії перевірили три
партії масла «Селянське». В одній було 5% рослинних добавок, у другій – 15%, а в
третій аж чверть усієї ваги! І це при тому, що згідно з сертифікатом, у такій
продукції тваринного походження не допускається жодного відсотка рослинних домішок,
а молочних вершків має бути не менше 72%. Непоодинокі випадки завезення
неякісного продовольства із закордонних держав. Фахівці підприємства виявили на
Рівненщині чималу партію м’яса виробництва 1959 року з Південної Америки. Її
вилучили, як кажуть, на півдорозі до споживача.
На запитання, яка ж відповідальність чекає на
причетних до цього ділків – відповідь маловтішна: штраф у розмірі до чверті
вартості непотрібного товару. Ще можуть вилучити сертифікат якості, якщо він є.
Матеріали про виробництво неякісної продукції спеціалісти ДП
«Рівнестандартметрологія» передавали в правоохоронні органи, однак за два роки
ще жодної кримінальної справи не порушено. Законодавство не дозволяє.
Начальник відділу держнагляду Богдан Гайовий,
аналізуючи стан дотримання законодавчо-правових, нормативних документів,
зазначив, що перевірку виробництва здійснюють після повідомлення за 10 днів до
її початку. Не рідкість, коли попереджені ділки на цей період випускають
нормальну продукцію, а опісля беруться за старе. Буває, щоб уникнути контролю,
на цілий день навмисне закривають цех, який працює вночі. Утім, покупець може
сам перевірити те ж масло чи інший продукт, принісши його в лабораторію ДП
«Рівнестандартметрологія».
Як дізнатись про якість купленої на ринку
продукції, зокрема, масла, консультувала заступник начальника випробувального
центру Галина Палиця. Насамперед, звертають увагу на етикетку, де йдеться про
склад, ціну: надто дешевий харч не роблять з повноцінного молока, а із
замінників. Консистенція теж вказує на вміст рослинних жирів. Наявність у
тостері генетично-модифікованих продуктів перевіряють на спеціальному приладі в
обласній санепідемстанції. Цікавила працівників ЗМІ і якість рибних пресервів.
Начальник відділу підтвердження відповідності Катерина Шут пояснила, що це один
з найпроблемніших продуктів, бо на нього немає держстандарту України. Для
продовження терміну зберігання пресервів виробники вводять харчові добавки, у
тому числі консерванти. Один з них – бензоат натрію – у Європі визнаний
шкідливим, а в нас дозволений Міністерством охорони здоров’я.
Нині в ДП «Рівнестандартметрологія» працюють
над створенням лабораторії з визначення якості пальне-мастильних матеріалів.
Підприємство займається й сертифікацією товарів. Відповідальний за цю ділянку
роботи Петро Мельниченко повідомив, що саме сертифікат, наприклад, побутової
техніки чи будматеріалів гарантує здоров’я та життя населенню, а продовольства
– зменшення ризику захворювань.
У співпраці з санітарною та ветеринарною
службами, управлінням у справах захисту прав споживачів співробітники центру
планують провести Дні якості в кожному районі області. Сумлінним
товаровиробникам фахівці будуть допомагати робити продукцію ще кращою, а інших
– контролювати, аби на ринок не потрапив їх неякісний товар. Загалом за
активної підтримки ОДА колектив «Рівнестандартметрології» вживає широкий аспект
заходів щодо захисту споживчого ринку від небезпечної продукції.