Back to top

Яблука діда Антона

Дід Антон в осінньому саду.
Фото Ірини ГАРБОВСЬКОЇ.

Щороку житель гірничого селища Томашгород Антон Гарбовський заготовляє на зиму до тонни яблук.

- Яблука з мого саду без хімії і дуже смачні, - каже 80-річний дід Антон і при цьому додає:
- З’їж щодня одне-два яблука - і будеш здоровішим і гарним.
Незважаючи на поважний вік, Антон Петрович із весни до морозів доглядає свій затишний садочок самотужки. Зберігає яблука в акуратних, привабливих на вигляд ящиках, які зробив власноруч.
- Перед тим, як закласти ці корисні фрукти на зберігання, їх потрібно ретельно перебрати, відсортувати для господарських потреб ті, що мають пошкодження. В окремому, сухому приміщенні, де є постійна температура, яблука добре перезимують і весною будуть свіжі й запашні. А от у погребі, де температура може зростати до літної, й у ньому аж парко, плоди псуються. Нерідко господарі переносять заготовлені фрукти з одного приміщення в інше, де різні умови зберігання, тож у результаті втрачають частину врожаю, - веде свою неквапливу розповідь досвідчений садівник.
- То, кажете, на яблука є попит? – запитую в діда Антона.
- Авжеж. Певен, що до весни їх розберуть. Особливо охоче купують жінки. А знаєш чому? - хитро поглянув на мене. - Бо мої яблука продовжують молодість.
Повертався додому й думав, що наші фрукти тй овочі куди смачніші й корисніші, аніж різні заморські екзоти. Ще б нам навчитись зберігати свій урожай.
Володимир ТУШИЧ.

Схожі матеріали

Наближається велике державне свято - День Конституції України. З яким настроєм, якими здобутками зустрічають його громадяни? Що доброго змогли...
Відомий художник-різьбяр закінчив чергові оригінальні роботи: панно та іконостас - що прикрашають приміщення ВПУ-22. Вони стали новими кроками...
Нещодавно в м. Київ у Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» відбувся ярмарок інноваційних бібліотечних...
Минулого тижня відбулася виїзна колегія управління ветеринарної медицини області з участю керівників ветеринарної служби районів і міст краю та...
Щороку славні сарненці, працівники виробничої та гуманітарної сфер, поповнюють когорту тих, кому присвоїли звання «Гордість міста» із занесенням їх...