Back to top

Засуджених виправляють працею та вірою

57.jpg

Фото Василя СОСЮКА

Якщо в минулому році Катеринівська виправна колонія відзначала 60-річний ювілей від дня створення, то в нинішньому – знаменну віху діяльності всієї кримінально-виконавчої системи держави: виповнюється перше десятиліття Державному департаменту України з питань виконання покарань. Його створено згідно з наказом Президента України № 344 від 22 квітня 1998 року. А 1 грудня наступного року установа ОР 318/46 Наказом начальника Департаменту № 165 перейменована в Катеринівську виправну колонію № 46. Із шести установ цього Департаменту на Рівненщині Катеринівська ВК-46 визнана кращою за підсумками виробничої господарської діяльності.

Виробництво в колонії зорієнтоване на місцеві природні ресурси та попит у споживачів. Засуджені задіяні на різноманітних роботах з виготовлення продукції з каменю, деревини, металу. Звичайно, не всі вони мають відповідні професійні навички токаря, столяра чи шевця. Тому у виправній установі діє професійно-технічне училище, в якому можна опанувати робітничу спеціальність, а згодом набути високу кваліфікацію. Нещодавно у ВК-46 створено сектор максимального рівня безпеки, де перебувають декілька десятків ув’язнених. Більшість же засуджених розміщені в секторах середнього рівня безпеки. Тут розташовані підрозділи з виробництва різної продукції. Так, у дільниці механічної різки каменю виготовляють бордюри, підвіконники, сходи тощо за розмірами, наданими замовниками. Бригадир–засуджений уже п’ять років працює, тому до тонкощів опанував ремесло.

- Біля цих верстатів за настановами старших я вчився професії, - каже він. – Тепер вчу інших. У бригаді дванадцять чоловік, і всі розуміють важливість дотримання правил техніки безпеки, циклу робіт. Саме тому травм чи технічних аварій немає.

Пам’ятники з граніту, виготовлені в колонії, мають чималий попит, замовлень багато, тож дільниця працює без простоїв. В іншому підрозділі роблять сучасні металеві ворота. Зварники «читають» креслення замовників і втілюють їх задуми в металі. Начальник цеху № 1 Роман Мартинюк каже, що необхідний інструмент є, кузня працює, тож будь-які ворота будуть готові за 4-5 днів.

У деревообробному цеху виготовляють палетні дощечки на піддони, двері, вікна й інші столярні вироби. Його начальник Сергій Пецьков керує чотирма десятками робітників зі спецконтингенту. Він розповів, що підрозділ працює у дві зміни, а продукція не залежується на складі. Замовники завжди задоволені якістю придбанних виробів. Днями встановили новий універсальний верстат й інше обладнання ще в одному цеху з обробки деревини. Сергій Пецьков опікується також швейним виробництвом: на відповідні дільниці майже три десятки засуджених шиють рукавиці, робочі костюми, куртки, матраци, простирадла. У пекарні колонії щодня випікають до 900 кілограмів хліба. Це теж турбота спецконтингенту. Поряд кухня, їдальня. Всюди порядок і чистота.

Тих засуджених, хто твердо став на шлях виправлення, переводять у дільницю соціальної реабілітації, де умови майже такі, як у звичайному заводському гуртожитку, хоч і з контролем. Вони отримують зарплату, харчуються самостійно, мають змогу відвідувати магазин і працюють за межами зони: на підприємствах чи на заготівлі деревини в лісі під наглядом інспекторів. Умови проживання не гірші, ніж на волі, а подекуди й кращі. Утім, начальник виправної колонії полковник Ігор Свирид зазначив, що спецконтингент в останні роки помолодів і досвідчених фахівців робітничих спеціальностей гостро бракує.

За минуле десятиліття кількість засуджених лишається приблизно однаковою, проте майже 200 чоловік перехворіли туберкульозом і їм потрібне більш калорійне харчування. З допомогою Світового банку таке харчування в колонії вдається забезпечити. У виробничо-господарській діяльності ВК-46 успішно співпрацює з місцевими підприємцями, СГПП «Маяк», звідки отримує більшість сільгосппродуктів.

Виправленню засуджених сприяє не тільки праця, а й духовна опіка настоятеля Немовицької церкви отця Володимира, представників інших релігійних конфесій із Рівного, Ковеля. Вони проводять богослужіння в каплиці та в молитовній кімнаті, які обладнали на території ВК-46. Це має позитивний вплив на багатьох засуджених.

У Катеринівці будують величний гарний храм. І співробітники охорони і спецконтингент надали місцевій громаді значну допомогу в цій добрій справі.

Прикладом для особового складу колонії є службова діяльність офіцерів – заступників начальника ВК-46 Павла Гомоля, Віктора Крата, Володимира Колядка й інших. Завдяки їх повсякденним організаторським зусиллям виробничо-господарська сфера розвивається, зміцнюється матеріально-технічна база установи. Майже шість десятків найменувань продукції з дерева, металу, каменю виробляють у виправній колонії № 46. Фахові навики засуджених дають їм шанс працевлаштуватися на волі, а звернення до релігії духовно оновлюють, сприяють поверненню до повноцінного життя.

ДолученняРозмір
Іконка зображення Фото 2118.18 КБ
Іконка зображення Фото 382.14 КБ
Іконка зображення Фото 466.79 КБ
Іконка зображення Фото 580.83 КБ

Схожі матеріали

Упродовж минулого року у вирі пожеж на Сарненщині загинуло 7 громадян. Цей показник на 40% перевищує позаторішню цифру. Як стверджує статистика,...
Пенсіонерка Олена Жигадло, тамуючи біль у нозі, прямувала до кафе «Міраж», що в райцентрі. Тут традиційно щорічно в Міжнародний день інвалідів...
- згадує багатодітна мати Надія Голишева з м. Сарни після чергового перебування з сім’єю в далекій скандинавській країні День за днем, хвилинка за...
«Приидите ко мне вси труждающиеся и обремененнии, и аз упокою Вы, иго бо мое благо, и бремя мое легко есть» - такими словами зустрічає нас Господь з...
Про Лідію КОПИЩИК з Люхчі розповіла її невістка Надія - прийшла через газету привітати з днем народження Лідію Зінов’ївну, яка вважає кожен прожитий...